pühapäev, 14. september 2008

Soome vol.3

10. september
08:12. Äratus kell 8.00, soomlased panid muidugi padavai kohe minema. Hommikul oli veel rõskem kui õhtul.
14:17. Oleme 4 tundi teinud "tihedat" loodusalast tööd. Seega on teoreetiliselt kõik asja ette läinud. Inimesed jaotati rühmadesse, aga täna ei tule rahvuste vahelisest koostööst ilmselt midagi välja sest iga sommi kohta on 1.6 eestlast. Koostasime ka erinevate seente ja taimede kohta näituse, ilmselt lõime ka mõned uued liigid. Elav diskusioon erinevate seente spetsiaalsete omaduste üle. Samuti käisime Tanneriga avamere peal põhjaproove võtmas. Enne nende tegemist laskis ta muidugi välja nuputada kuidas miski asi töötab. Tanneri suguseid õpetajaid võiks Eestis ka olla. Oskab pingutamata "lahe" olla. Ofkoors, ta unustas ankru enne tagasisõitu hiivata, nii et umbes 7 paadipikkust panime julgelt ankur mööda põhja libisemas. Tulemused oleks päris ...omapärased olnud, kui see kuskile oleks kinni jäänud. Nüüd sööma.
11.september
12:14. Sõitsime äsja Fanny nimelise rauakolakaga Raua sadamast välja. Sõidame sellega mingi 3 tundi lambist mööda merd ringi, sest meie algsihtpunktis passib mingi traaler ees, traalerit liigutada ei saa kuna kapten viidi maksaprobleemide tõttu haiglasse. Äratus oli täna ikka väga varajane, asja tegi veel huvitavamaks see, et mõned meist said viie paiku magama ;). Pärast sööki, mis oli circa 8:00, oli official eksam eilse töö kohta. Üllatavalt lihtne oli, pärast eksamit sõitsime Rauma Gümnaasiumi brantši sööma.
Soome koolide toitlustamine erineb Eesti omadest kordades. Postsovetlikku paksu ja kurja söögitädi asemel, kes toitu tõstes julmalt oma kulpi viibutab, on Rootsi laud. Eestis seda praegu küll hetkel eriti ette ei kujutaks, aga Soomes see tõesti toimib. Ühes suures saalis söövad koos nii abituriendid kui ka eelkooli ealised. Tõsi, viimaste laud meenutab oma miniatuursete toolide ja kohvitassidega pigem steeni "Alice Imedemaal" raamatust.
Eile oli taskord ka saunaõhtu, meri oli päevaga muidugi tunduvalt külmemaks läinud, hommikuste mõõtmiste järgi 12C.
14:30. Hakkame Rauma sadamasse jõudma. Reisi teise poole mängisime meeskonna puhvetis sealt samast leitud kaarte. Huvitava kooslusena lebasid riiulil koos Soome puss, täringud, kaardipakid ja kaks pitsi. Pärast sadamasse jõudmist tahavad osad meist vist Rauma peamist vaatamisväärtust, Prisma hüper-super-megamarketit, külastama minna. Rahu olgu nendega.
20:22. Sotsialiseerume soomlastega. Pmst on täna veel ametliku osana ettenähtud veel viktoriin. Eks vaatab, mis edasi saab :)
12.september
kell XXXX: Seis on nüüdseks Eesti-Soome maavõistluses 3:0 eestlaste kasuks. Wõit number 1: Pärast suurt vastutulelikust ja 3 punkti kinkimist viktoriinis võitsime soomlasi siiski. Wõit number 2: saun- ajasime soomlased eestlaste oma "Hei!" laulu lauldes saunast välja. Nahk tundus põlevat, aga võidutahe oli suurem, kui valu. Hommikul eiolnud kellelgi meist isegi vesiville, nii et Total Win. Wõit number 3: Meie "teeõhtu" kestis nende omast kauem, kell on nüüdseks kolme paiku, ma usun. Igaljuhul Win. Just´for´record, nii saunas kui ka teeõhtul pidas soomlastest kõige kauem vastu "Saija" nimeline tegelane. Respekt!!!
14:30. Käisime Rauma Ühisgümnaasiumi tundides. Kogu aktsioon meenutas mulle laulu "Disturbia," veel üks just´for´record, koolis kestavad tunnid 75 minutit. Sellegipoolest ei valitses tundides eestlastele tüüpiline kärsitus, seda suuresti tänu interaktiivsetele õppemeetoditele ja mõistvamatele&noormatele õpetajatele. Muideks, ma ei näinud üheski klassiruumis seinakella.
21:00. Hüvastijätt kella k15 paiku osutus emotsionaalsemaks kui oskasin arvata. Käisime enne seda veel Rauma puidust vanalinnas, mis kuulub ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Südames hakkas igaljuhul midagi kripeldama, tahaks tagasi, kui mitte aasta, siis aastakümne pärast kindlasti.
Tallinnasse sõitvast parvlaevast oleksime napilt maha jäänud, kui kohale jõudsime, oli meil check-in´i tegemiseks circa 15 min. aga WIN. Sponsorluse reklaam: Tänud Nordplus´ile ja meie kooli juhtkonnale

Kommentaare ei ole: