pühapäev, 7. september 2008

Palgamõrvarid Brügges


ehk originaalkeeli In Bruges

Pärast vastukaja, mis Mihkel Raua retsentsiooni ilmumist Eesti Päevalehes vallandus, hakkas asi ka mulle huvi pakkuma. Arvamusi oli lihtsalt niivõrd seinast-seina, et minu hing ei andnud rahu ja kamandasin tuttavad ja iseenda vaatama...

Üldine: Režisööriks kui ka stenaristiks Martin McDonagh. Tegu on minu hinnangul hea, kui mitte suurepärase filmiga. Peosatäitjateks: Colin Farrell, Brendan Gleeson & Ralph Fiennes. Kõige paremini mängis oma rolli välja Farell, tema iiri päritolu (aksent, käitumismuster) sobitub filmi ideaalselt ja annavad filmile emotsioonaalsust ja sügavmõttelisust kõvasti juurde. Meenutuseks, Colin Farell on kaasa teinud filmides nagu S.W.A.T, Minority Report ja Alexander.
Stoori: Kaks palgamõrtsukat saadetakse pärast "tsiviilohvriga" lõppenud tapatööd maalilisse Belgia väikelinna Bruges´i n.ö. närve puhkama ja edasisi korraldusi ootama. Farell ei ole sellest linnast just eriti vaimustunud, kuna linn ise on üks suur vaatamisväärsus (Tallinna vanalinn kuubis) ja seega noorematel kui kuuekümne aastatel pole seal midagi teha. "Tsiviilohvri" tõttu masendunud Farell tutvub kohlaiku narkodiileri Chloë-ga, kui viimane müüb Ameerika kääbusnäitlejale hobuse valuvaigistit. Ent isegi see ei suuda teda depressioonist välja tuua. Mis saab edasi, vaadake ise!
Miks vaadata?: Tegu on filmiga, mis paneb pikemalt mõtlema, ja see on hea. Film ei sobitu oma väljareklaamitud žanri alla ning on ilmselt stenaristile endale märkamatult kasvanud märul-komöödia-kuritegevus filmist sügavamalt filosoofiliseks. Seda suuresti tänu näitlejate heale tööle. Muidugi võivad nüüd lugejad hakata vaidlema, et kes tahab näha, näebki, mida ta tahab näha. Aga see on tegelikuses ka kõik olemas, lihtsalt osake näha.
Hinnang: Lahtiseks jäetud lõpuga, musta huumori & naljaks pööratud neonatside omasoolembusega vürtsitatud linateos. Seega puhas briti film ja juba ainuüksi sellepärast tuleks seda vaatama minna. Ja nagu ütles Chicago Sun-Times´i kriitik: "This film debut by the theater writer and director Martin McDonagh is an endlessly surprising, very dark, human comedy, with a plot that cannot be foreseen but only relished." Seega minge ja vaadake!

TAIES ****
HUUMOR *****
MÄRUL ***
PÕNEVUS ****
TUNDED ***

Kommentaare ei ole: