neljapäev, 6. november 2008

Kõrini Meie e-Riigist

Sattusin täna EPL võrguväljaandest lugema kummaliselt tuttavat pealkirja: “Vabadussammas ümbritseti telgiga, et töömeestel külm ei oleks...” Kummaliste, ent samas äärmiselt loogiliste seoste tõttu, tuli tertsiaarmälust pronkssõduri ümbritsemisest telgiga- mis teha kui inimene rikutult mõtleb. Igaljuhul sai uudishimu minust võitu ja klikkisin ahvatlusväärset nuppu “vaata kommentaare”, et näha, kas veel rikutud inimesi leidub. Ja neid oli- terve posu kusjuures, tundsin end kohemaid kergemalt. Aga taaskord hakkas mind teadlikult või mitte häirima fakt, et kõik miniatuursed arvamusavaldused on valmis vermitud ühe malli järgi. On võetud mingi kindel seisukoht, kuid seda ei vaevuta põhjendama, piisab faktist, et asi nii inimeste arvates on ja seda möla võib seetõttu ükskõik kui palju ajada. Minu jaoks aga tõest argumenti ei eksisteeri, ükskõik kui lihtlabane see ka poleks, kui inimene argumenti kaitsta ei oska. Pronksõduri ja Vabadussamba seosed see-selleks.

Hoopis valusam teema on kommentaarid integratsiooni protsessi ja selle kohta arvamust avaldavate algupäraselt vene rahvusest kodanike pihta, tegelikult ei ole isegi rahvus oluline, piisab vaid slaavipärasest nimest.. Kommentaariumite seltskond on ka selle teema puhul jaganud end kaheks, nagu ükskõik millise teema puhul. Ühed, kes olid kunagi veidi mõistlikumad, ja valdasid arutlemisoskust veidi paremini, toetavad arvamusavaldaja positsiooni, sest eestivenelaste arvamused on üldiselt väga sügavmõttelised ning targad- põhjuseks osata näha teemat objektiivsemalt ja arvestada mõlema vaatenurga arvamusi. Teised aga, kes eelistavad rahvusliku kuuluvust indiviidi mõttele, tekitavad kohemaid mõnitustelaviini nii originaalarvaja kui ka toetusavaldanu pihta. Kusjuures mitte kumbki kommentatooritest ei ole teineteist targem, kuna nad ei too välja õigeid argumente oma positsiooni kaitsmiseks. Piisab vaid kui karjuda vastastikku judokristlane, kommar, kgb-lane jne... Muidugi mõnitatakse seejuures ka terveid rahvuseid. Ja seda ükskõik milllise arvamuse puhul- tekib nõiaring, ühed sõimavad teist, kuna neid on kunagi sõimatud. Targemad ja põhjendatud arvamused upuvad aga lihtsalt muda sisse ära. Kommentaatorid kasutavad tõsiseid teemasid üksteisega arvete klattimiseks, kusjuures veel anonüümselt, kas nad julgeksid tõesti niimoodi teha, kui nende identiteet oleks avalik.

Tekib tõsine küsimus mis on asja mõte, kui kumbki pool sellst tegelikult
kunagi ei võida ja konsensust ei leita. Peaasi, et vihaleek ära ei kustuks ja sõda täie hooga edasi käiks ning ennast välja elada saaks. Kas tõesti on valge -ja hallkraede kontorite töö nii igav kui ka stressirohke, et teistmoodi ei saa? Kui inimest tõesti sellised probleemid vaevavad, siis võiks minna pigem psühholoogi juurde või poksitrenni või mis veel kõige geniaalsem- töötada välja kommentaariumi simulaator, kus virtuaalseid vesipäid kogu hingest sõimata saaks. Üldine efekt oleks ikkagi ju sama, ainult Eestist üldiselt ei jääks sellisel juhul muljet, nagu oleks me tõesti Kolmanda Reich´i õiguslikud järglased. Võttes aluseks olukorra, kus mingisugune välisriigi ametnik või pealik x-ajalehe kommentaariumi lahti võtab ja palub enda kõrval seisval tõlgil tekst talle arusaadavaks muuta, siis mis muu mulje meist jääda võiks, kui ksenofoobidest barbarite kari. Barbarite puhul pean ma muidugi silmis madalal ühiskonnatasemel olevaid inimesi ning ei mõnita konkreetset rahvakildu.

Igaljuhul ei vääriks me sellise hinnangukriteeriumi alusel olema ei Euroopa Liidus ega NATO-s ega kuskil kultuurrahvaste läheduses, pigem kuskil kaugel-kaugel silmapiiri taga, modernses banaanivabariigis. Eestlased turustavad end kui e-Riiki. Asi nii roosiline ka ei ole, regulaarset Interneti kasutavate inimeste protsendi poolest oleme Euroopas kuuendal kohal. Siiski erinevaid taskust tühjendavaid e-teenuseid on meil piisavalt ja e-Riik toimib ka kuidagi, kuigi selle aasta andmetega oleme selles edetabelis kõvasti langenud. Kuid mispärast peaksime üldse midagi mõistlikku välja arendama, kui on kommentaariumites suurepärane võimalus oma hetkeemotsioone välja elades Totaalset Sõda pidada. Tuld! KomentaariumiSõda Alga!

______________________________
GeniaalOriginaalsus Corporated

Kommentaare ei ole: